Nyår med hund, igen

Snart kommer det igen -nyår!
… Och där står vi, en vecka före och funderar hur vi ska göra.

Jag vill hjälpa er nu, igen. För jag vet att så många får problem, för att hunden helt enkelt är rädd, eller blir rädd, på grund av ägarens okunnighet.

Vi börjar med att se framför oss den hund vi vill ha: Lugn, trött, nöjd.
Sen funderar vi på när vår hund är det, och hur vi nått det målet just den dagen. Kanske vi gått en lång men kravlös promenad i skogen, deltagit i en träning, joggat en lång och jämn tur, eller varit på jakt?

Det finns en del saker som är samma för alla hundar.
Motion, bra mat, lagom balans mellan aktivitet och vila är nyckelorden. En hund som fått detta är en nöjd hund.
vi kan fundera på miljön och göra den så bra som möjligt. Undvik stökiga fester och annat avvikande från vardagen. Ljudisolera gärna och täck för fönstren hemma.
Maten kan man boosta med sådant som gör hunden lugn den naturliga vägen, t.ex. extra b-vitamin, banan, kalkon, mjölk. Ämnet vi är ute efter heter tryptofan och är kroppens egna medel för att minska stress.

Sen måste vi gå lite närmare in på just din hund och hur den är.

Om den är ung och oerfaren, skulle jag satsa på att trötta ut den lite extra just den här kvällen. Se till att den har något stor och saftigt ben att tugga på under den värsta timmen/timmarna.
Ta. Inga. Risker.
Rasta ordentligt senast kl. 20:00, det är så många som smäller tidigt. Gå inte ut och titta på raketer.
Gör inget väsen av dig annars, om hunden är lugn är läget lugnt.

Om hunden är rädd, och du vet om det, försök underlätta för den genom att ta den till ett ställe var den inte vet av smällarna. Om det inte är möjligt rekommenderar jag absolut att man provar på ett naturligt lugnande preparat som t.ex. Zylkene, MaxRelax eller Serene-UM. Man kan köpa dessa på djuraffärer. Köp en thundershirt, eller linda hunden med ett bandage på rätt sätt för att uppnå lugnande effekt.
12346524_1267619146588223_2017559115599241389_n.png
Om du har möjlighet, försök ljudträna hunden så effektivt som möjligt, men är den ”förstörd” och inget hjälper så är det bara att försöka få den att få det så bra som möjligt.
En bok jag rekommenderar är Gunilla Backmans En Pangbok. 

Vi måste prata om rädsla och att överföra den på hunden och hur det funkar.
Ja, du kan överföra din rädsla på din hund, men det beror på i vilket stadie hunden är i. Första stadiet är nyfikenhet. Det är då du har chansen att påverka hur hunden ”sparar” erfarenheten i sitt minne. Om du istället för att själv bli rädd och reagera t.ex. tjoar och tjimmar och gör godisregn eller kampar lite med en leksak så kommer hunden troligtvis ha en förväntan på att något bra ska hända.
Allt detta är väldigt allmänt sagt, eftersom alla hundar är olika, men jag tittar utifrån ett inlärningsperspektiv med en hund som är allmänt bra och stabil i psyket. Om hunden blir rädd kan du återskapa situationen och ”programmera om” händelsen. Det mesta går att träna och träna om med bra planering!

För att gå in lite på mina egna erfarenheter…
Om hunden redan är rädd ska du stöda den. Min äldre hund Onni kan gå igenom riktiga ångestattacker. Då blir jag ledsen i själen när jag läser att man bara ska ignorera hunden för att inte förstärka dess rädsla. Jag skulle aldrig lämna honom i sticket i en sådan situation!
Det är alltså stor skillnad på att förstärka hundens rädsla som inte fanns där från början och stöda en hund som har panik.
Vissa hundar blir helt enkelt aldrig bra, och då gäller det att göra det så bra som möjligt för hunden, för att minimera paniken. Onni fick en ångestattack på en av färjorna en gång. Jag trodde hans hjärta skulle stanna, så jag satte på honom thundershirten, tog upp honom i sängen och höll om honom så att han skulle vara stilla.
Han måste känna att han har mitt stöd när de blir jobbigt. Jag har köpt hörselskydd åt honom som han ska få vänjas in med innan nyår, får se hur det funkar!

Jag kan, mot en liten ersättning, komma hem till dig och göra upp en plan och en analys om vad vi kan göra i hemmet för att förbättra hundens och ert nyår! eposta mig på kadihenell @ gmail.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s